Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wino z pomidorów

Autor
A A A
  • Wino z pomidorów

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wino z pomidorów - składniki:
Wino z pomidorów - sposób przygotowania: Odmierzamy 2 l soku pomidorowego i rozpuszczamy w nim cukier. Mieszamy z resztą soku. Zaszczepiamy nastaw drożdżami winiarskimi.

Informacje o Wino z pomidorów

  • Gremolata

    Pierwotnie radość z gremolaty czerpali mięsożercy z Lombardii. Lokalną specjalność - osso buco, czyli gicz cielęcą duszoną w winie i pomidorach - posypywano drobno posiekaną mieszanką czosnku, natki pietruszki i skórki cytrynowej. Taki skład posypki uwypuklał smak sosu i

  • Strogonow czy stroganoff? Wszystko jedno, ważne, żeby smakowało!

    Strogonow czy stroganoff? Wszystko jedno, ważne, żeby smakowało!

    może cię zainteresować: Pierś z kurczaka a la strogonow Wołowina w czerwonym winie i pomidorach Rosyjska zupa rybna

  • Na wagę złota

    Na wagę złota

    , bardzo drobno siekamy z natką i papryczką. Podsmażamy na oliwie, dodajemy ośmiornicę, dalej smażymy przez 2 minuty, wlewamy wino, wrzucamy pomidory, solimy. W tym momencie wkładamy korek od butelki wina (nie może być plastikowy!) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Dodajemy

  • Sardynka - mała porcja zdrowia

    Sardynka - mała porcja zdrowia

    przyrządzić z tej niewielkiej, niepozornie wyglądającej rybki? Posłużę się tutaj znów przykładem gustu koronowanej głowy, aby tym samym podkreślić demokratyczny wymiar sardynki. Portugalski król Karol (1889 - 1908 r.) był wielkim amatorem sardynek zapiekanych w towarzystwie cebuli, wina i pomidorów

  • Soczewica na zdrowie

    Soczewica na zdrowie

    . Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane. Produkty zawierające kwasy, np. wino lub pomidory, wydłużają czas gotowania soczewicy. Warto więc je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną. Jeśli chcecie, by po ugotowaniu soczewica zachowała swój kształt wybierzcie

  • Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

    Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

    patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej mięso ze wszystkich stron. Dodać wino, czosnek, pomidory, oliwki i połowę bazylii. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut lub tak długo, aż kurczak będzie miękki. Posypać resztą bazylii i od razu podawać. Źródło: Wydawnictwo

  • Pyszne gulasze - nie tylko z mięsem

    Pyszne gulasze - nie tylko z mięsem

    . Później dodajemy wino i pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podajemy go ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami. Źródło: Miesięcznik Kuchnia

  • Pomidorowy zawrót głowy

    Pomidorowy zawrót głowy

    białego wina oregano sól pieprz cukier świeża bazylia natka pietruszki Pomidory natnij na czubku, zalej wrzątkiem, odcedź i obierz ze skórki. Posiekaj, wytnij i usuń twarde nasady. Rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Wlej wino, zagotuj.Dodaj pomidory z oregano, pieprzem i szczyptą soli. Gotuj