Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lody pistacjowe na jogurcie
Lody pistacjowe na jogurcie - składniki:
Lody pistacjowe na jogurcie - sposób przygotowania:
Mielemy pistacje, mieszamy w rondlu z mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 30 minut. Sitko wykładamy gazą, cedzimy przez nie mleko pistacjowe. Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Ponownie mocno podgrzewamy mleko pistacjowe. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, powolutku wlewamy do niej gorące mleko, nie przerywając ucierania. Powstały krem przekładamy do rondla i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Stale mieszamy! Gdy krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu, przekładamy go do miski i odstawiamy, aby przestygł. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, jogurt, wodę z kwiatu pomarańczy i goździki. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co jakiś czas mieszamy masę, aby zamroziła się równomiernie i nie powstały w niej kryształki lodu.
- 150 g niesolonych orzeszków pistacjowych
- 600 ml mleka
- 1 pomarańcza
- 5 żółtek
- 120 g drobnego cukru
- 125 g dobrego jogurtu naturalnego
- ew. 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (dla pięknego zapachu; można dostać w sklepach z produktami kuchni orientalnej)
- szczypta mielonych goździków
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki