Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czarne makaroniki z białym kremem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czarne makaroniki z białym kremem - składniki:
  • Ciastka:
  • 3 białka (jajka rozdzielone poprzedniego dnia - białka trzymamy w temp. pokojowej w zamkniętym pojemniku)
  • 3 dag cukru
  • 20 dag cukru pudru
  • 11 dag migdałów
  • czarny barwnik spożywczy (do kupienia m.in. na www.tortownia.pl) - ilość zależy od tego jak mocny kolor ciastek chcemy uzyskać
  • Krem:
  • 1/2 szklanki cukru
  • białka z 2 dużych jajek
  • 20 dag miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 2-3 krople olejku waniliowego
Czarne makaroniki z białym kremem - sposób przygotowania: Robimy makaroniki. Ubijamy pianę z białek, powoli wsypując zwykły cukier. Migdały miksujemy na proszek z cukrem pudrem, dodajemy do piany, mieszamy, aż uzyskamy ciągnącą się masę, do której dodajemy barwnik. Wkładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na wyścieloną pergaminem blachę krążki o średnicy 3-4 cm. Odstawiamy na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 140°C. Pieczemy ciastka 20 min, studzimy i zdejmujemy z blachy. Robimy krem. Cukier i białka ubijamy trzepaczką w miseczce ustawionej nad parą przez 3 min. Przekładamy do innej miski i miksujemy na średnich obrotach około 5 min, aż powstanie gładka masa. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masło, ucierając na gładko po dodaniu każdej porcji. Gdy masło się skończy, ubijamy krem na zwiększonych obrotach przez 6-10 min do zgęstnienia. Dodajemy wanilię i ucieramy parę sekund. Kremem sklejamy po 2 makaroniki.

Informacje o Czarne makaroniki z białym kremem

  • Pyszna partia

    Pyszna partia

    jasnej i ciemnej zupy, aby spotkały się na środku talerza. Czarne makaroniki z białym kremem Ciastka: 3 białka (jajka rozdzielone poprzedniego dnia, białka trzymamy w temp. pokojowej w zamkniętym pojemniku)