Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tofu marynowane w herbacie z boczniakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tofu marynowane w herbacie z boczniakami - składniki:
  • 1 odsączona kostka sera tofu (ok. 20 dag)
  • 2 łyżeczki herbaty Yunnan
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 mały kawałek (3 cm długości) imbiru
  • imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag boczniaków (odcinamy grube części u nasady)
  • 10 dag sera feta
  • sól
  • pieprz
Tofu marynowane w herbacie z boczniakami - sposób przygotowania: Tofu kroimy na cztery równe części. Owijamy kawałki sera w ręczniki papierowe, obciążamy np. patelnią, odsączając z wilgoci. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 20 min. Odcedzamy herbatę z fusów. Imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy go do herbaty wraz z sosem sojowym i cukrem. Do herbacianej marynaty wkładamy kawałki tofu i marynujemy przez 2-3 godziny lub całą noc. Wyjmujemy tofu z marynaty (pozostawiamy ją) i osuszamy papierowymi ręcznikami. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Gdy nabierze złotej barwy, odkładamy go na bok, a na tej samej oliwie smażymy tofu, z każdej strony po 5 minut. Następnie odkładamy ser, a na tę samą rozgrzaną patelnię wlewamy pozostałą oliwę i smażymy oczyszczone boczniaki. Kiedy będą już rumiane, odkładamy je na bok. Marynatę redukujemy w rondelku tak długo, aż zacznie zostawiać kleisty ślad na łyżce. Dodajemy do niej boczniaki. Mieszamy, smażymy razem przez chwilę. Grzyby serwujemy z tofu, posypane chrupiącym czosnkiem i pokruszoną fetą. Ewentualnie jeszcze solimy i pieprzymy do smaku.