Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tofu marynowane w herbacie z boczniakami
Tofu marynowane w herbacie z boczniakami - składniki:
Tofu marynowane w herbacie z boczniakami - sposób przygotowania:
Tofu kroimy na cztery równe części. Owijamy kawałki sera w ręczniki papierowe, obciążamy np. patelnią, odsączając z wilgoci. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 20 min. Odcedzamy herbatę z fusów. Imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy go do herbaty wraz z sosem sojowym i cukrem. Do herbacianej marynaty wkładamy kawałki tofu i marynujemy przez 2-3 godziny lub całą noc. Wyjmujemy tofu z marynaty (pozostawiamy ją) i osuszamy papierowymi ręcznikami. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Gdy nabierze złotej barwy, odkładamy go na bok, a na tej samej oliwie smażymy tofu, z każdej strony po 5 minut. Następnie odkładamy ser, a na tę samą rozgrzaną patelnię wlewamy pozostałą oliwę i smażymy oczyszczone boczniaki. Kiedy będą już rumiane, odkładamy je na bok. Marynatę redukujemy w rondelku tak długo, aż zacznie zostawiać kleisty ślad na łyżce. Dodajemy do niej boczniaki. Mieszamy, smażymy razem przez chwilę. Grzyby serwujemy z tofu, posypane chrupiącym czosnkiem i pokruszoną fetą. Ewentualnie jeszcze solimy i pieprzymy do smaku.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki