Informacje o Kogel mogel
-
Kremówki
. Odstawić na ok. 10 min. masa budyniowa II 30 żółtek, 30 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag mąki, 1 litr mleka Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Dodać mąkę. Wymieszać. Mleko zagotować i mieszając, wlać masę jajeczną
-
Rozgrzej się
. 30 ml) 1 filiżanka kawy espresso 1 żółtko 2 łyżeczki cukru Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po
-
Drinki z rumem - przepisy na drinki z białym i ciemnym rumem
. Eggnog Składniki: dwa jajka 10 dag cukru 600 ml mleka kilka kropli esencji waniliowej 100 ml bourbona lub rumu 100 ml 36 proc. śmietanki 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Żółtka z cukrem utrzyj na kogel-mogel (białka zachowaj). Podgrzej mleko prawie do wrzenia, powoli wlej do kogla-mogla, nie
-
Trifle
kartonach, od paskudnych do całkiem dobrych. Te najlepsze u nas jeszcze nie występują. Opcją zamienną niech będzie serek kremowy doprawiony skórką cytrynową lub limonkową i miodem albo cukrem waniliowym, albo serek mascarpone z koglem-moglem lub z bitą śmietaną. Likier wmieszany w krem może być ciekawym
-
Magia świąt zaczyna się w kuchni - odkryj tradycyjne potrawy w nowym świetle
niemal tak samo łatwe w przyrządzeniu, a na pewno mile zaskoczy pistacjowym smakiem wszystkich gości. Inna propozycja to przygotowanie popularnego makaronu z makiem ale… w wersji zapiekanej pod koglem moglem. Lekko wyczuwalna nuta rumowa uczyni z niego danie smaczne, ale także wykwintne. Nowa
-
Pączki z kremem kawowym - idealne na tłusty czwartek [PRZEPIS]
misce ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, dokładnie mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko do utartych żółtek, cały czas ubijając. Przelewamy masę z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy
-
Menu dnia ze złocistą rybą
zdejmij z ognia. Odcedź i przelej z powrotem do rondelka. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Do mleka stopniowo dodawaj kogel-mogel, cały czas mieszając. Następnie wstaw rondelek na kuchenkę i podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ważne - nie doprowadzaj masy do wrzenia. Jeśli
-
Jak zrobić pączki?
ogniu stop masło, zdejmij z ognia, wystudź. Potem mikserem utrzyj żółtka oraz całe jajo z cukrem i szczyptą soli. Niech cię nie korci, by dosypywać cukru do tego kogla-mogla! Powoduje on szybsze przypalanie się ciasta w czasie smażenia. Przesyp skórkę pomarańczową na sitko i przelej ją wrzącą wodą
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki