Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa czarno-biała

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa czarno-biała - składniki:
Zupa czarno-biała - sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc. Po odlaniu wody wkładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą (4,5 szklanki), dodajemy pozostałe składniki oprócz bulionu i kolendry. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż fasola będzie miękka (godzinę lub trochę dłużej). Fasolę miksujemy z bulionem, ponownie wlewamy do garnka i dodajemy kolendrę. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku. Robimy zupę serową. Roztapiamy masło w garnku, dodajemy paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy 5-6 min, wsypujemy mąkę, zasmażamy przez 2 min, mieszając. Wlewamy bulion, potem mleko i śmietanę. Gotujemy, mieszając, przez 3 min, aż lekko zgęstnieje. Porcjami, nie przerywając mieszania, wsypujemy ser. Gdy zupa będzie gęsta i gładka, przyprawiamy i zdejmujemy z ognia. Na talerze wlewamy jednocześnie po chochelce jasnej i ciemnej zupy, aby spotkały się na środku talerza.