Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Curry na koniec lata

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Curry na koniec lata - składniki:
Curry na koniec lata - sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na dnie dużego garnka o grubym dnie rozgrzewamy olej. Na gorącym szklimy cebulę przez minutę, po czym dodajemy masalę, kolendrę, kumin i cynamon. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie czyścimy fasolkę z włókien i kroimy ją na mniejsze kawałki; ziemniaki szorujemy (nie trzeba obierać) i kroimy na ćwiartki; pomidora nacinamy na krzyż, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ósemki; zdejmujemy ziarna z kolby kukurydzy (najlepiej ściąć je nożem). Wszystkie przygotowane warzywa wkładamy do garnka, mieszamy, dodajemy masło orzechowe, wlewamy mleczko kokosowe oraz tyle wody, żeby przykryła warzywa. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (mniej więcej 15 minut). Na koniec solimy do smaku i posypujemy prażonymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą. Podajemy z ulubionym ryżem. Rady: - Pamiętajcie, że masala to filar smaku, ale zawsze możecie dodać do curry inne przyprawy - np. do batatów śmiało dosypcie mielonego (a jeszcze lepiej - rozgniecionego w moździerzu) kardamonu i cynamonu, do bakłażanów dodajcie gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu, a do świeżego groszku 2-3 liście limonki kaffir.- Jeśli nie macie miejsca w lodówce, możecie masalę przełożyć do malutkich słoiczków i wszystkie zapasteryzować. - Najważniejszymi składnikami w masali są papryczki chilli dobrej jakości oraz prawdziwa trawa cytrynowa. Jeżeli nie możecie kupić świeżej trawy, sięgnijcie po mrożoną - łatwo ją znaleźć w sklepach z żywnością orientalną.