Miodownik - przepis na ciasto idealne. Tak pysznego deseru dawno nie jedliście
Miodownik - przepis na ciasto idealne. Tak pysznego deseru dawno nie jedliście
REKLAMA
aszu
Miodownik to ciasto idealne na każdą okazję. Jest pyszne i delikatne, więc skutecznie uwodzi podniebienia wielu łasuchów. Miodownik świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas świątecznych spotkań, a twoi goście będą zachwyceni jego smakiem. Jak zrobić miodownik? Przepis jest banalny.
Miodownik to przepyszne ciasto, składające się z kruchych blatów przekładanych aksamitnym kremem. Sprawdza się idealnie podczas świątecznych spotkań, jak również jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jak zrobić idealny miodownik? Zapraszamy do przepisu.
Zacznij od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki połącz i wyrabiaj na gładką masę. Następnie podziel ciasto na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj. Jeśli chcesz, możesz podzielić ciasto na więcej kawałków.
Blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, włóż rozwałkowaną porcję ciasta i piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak samo upiecz pozostałe blaty ciasta.
Następnie przygotuj krem. W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę, a pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zawrze, powoli wlewaj rozmieszaną kaszę mannę i całość mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Masło ubij mikserem na puszystą pianę i stopniowo dodawaj ostudzoną masę z kaszy. Krem miksuj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Wystudzone blaty miodowego ciasta smaruj cienko powidłami śliwkowymi i układaj warstwę kremu. Następnie przełóż kolejnym blatem i ponownie, najpierw powidła, potem krem i blat ciasta. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi orzechami.
Tak przygotowany miodownik to deser idealny. Zrób miodownik na święta, a zrobi prawdziwą furorę wśród twoich gości. Smacznego!