Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gratin z buraczków z chrzanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gratin z buraczków z chrzanem - składniki:
Gratin z buraczków z chrzanem - sposób przygotowania: Nieobrane buraczki gotujemy na półtwardo. Studzimy, kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy śmietankę z chrzanem, doprawiając solą i pieprzem. Mieszamy buraki z chrzanową śmietanką, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy 30 minut w temperaturze 160°C. Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie - jeżeli tak, odkrywamy je i pieczemy jeszcze 10 minut. Rada: Ta potrawa przypomina w smaku ćwikłę. Powinna zachwycić wszystkich, którzy lubią buraki na ostro, ale nie przepadają za konsystencją klasycznej ćwikły.