Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitura z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto - składniki:
  • (na 1kg obranych owoców
  • co daje ok. 6 słoiczków):
  • 1 kg ciemnych winogron - najlepiej odmiany Concord
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • ok. 100 ml porto
  • 1/2kg cukru żelującego 2:1
  • cynamon
  • imbir - do smaku
Konfitura z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto - sposób przygotowania: Obrane winogrona opłukać i przełożyć do garnka. Ugnieść, tak by puściły sok. Wstawić na średni ogień, i gdy lekko się rozgrzeją dosypać cukier żelujący oraz wrzucić rozmaryn. Dokładnie zamieszać i nadal mocno ugniatać. Dolać porto oraz cynamon i imbir - do smaku, wg indywidualnych preferencji. Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Ściągnąć z ognia. Przygotować drugi czysty garnek oraz sitko - chochlą nabierać konfiturę i przecierać przez sitko, tak by pozbyć się pestek i skórek. Jeszcze gorącą przekładać do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do momentu, aż konfitura się zetnie. Najlepiej odstawić na kilka tygodni, by jeszcze mocniej naciągnęła aromatem rozmarynu i porto. Ale równie dobrze można od razu wyjadać łyżeczką ze słoika!