Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pory z sosem gribiche
Pory z sosem gribiche - składniki:
Pory z sosem gribiche - sposób przygotowania:
Odcinamy zielone liście porów i korzonki. Zdejmujemy wierzchnią warstwę liści, kroimy pory wzdłuż na pół, ale tak, żeby się nie rozpadły, i płuczemy w zimnej wodzie. Umyte pory związujemy w dwa pęczki (białą grubą nitką) i wkładamy do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy bez przykrycia 10-12 minut, aż będą miękkie. Przygotowujemy sos. Z jajka wyjmujemy żółtko (białko nie będzie nam potrzebne) i rozcieramy je na pastę. Dodajemy po trochu olej, cały czas ucierając, aż powstanie masa o gęstości majonezu. Następnie dodajemy 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, drobno posiekane korniszony, kapary i natkę. Mieszamy. Wyjmujemy z garnka ugotowane pory i wkładamy je do zimnej wody (dobrze jest wrzucić kilka kostek lodu). Gdy wystygną, przekładamy je na sito, osączamy, po czym osuszamy czystą ściereczką. Układamy na półmisku i polewamy sosem.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki