Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pory z sosem gribiche

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pory z sosem gribiche - składniki:
Pory z sosem gribiche - sposób przygotowania: Odcinamy zielone liście porów i korzonki. Zdejmujemy wierzchnią warstwę liści, kroimy pory wzdłuż na pół, ale tak, żeby się nie rozpadły, i płuczemy w zimnej wodzie. Umyte pory związujemy w dwa pęczki (białą grubą nitką) i wkładamy do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy bez przykrycia 10-12 minut, aż będą miękkie. Przygotowujemy sos. Z jajka wyjmujemy żółtko (białko nie będzie nam potrzebne) i rozcieramy je na pastę. Dodajemy po trochu olej, cały czas ucierając, aż powstanie masa o gęstości majonezu. Następnie dodajemy 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, drobno posiekane korniszony, kapary i natkę. Mieszamy. Wyjmujemy z garnka ugotowane pory i wkładamy je do zimnej wody (dobrze jest wrzucić kilka kostek lodu). Gdy wystygną, przekładamy je na sito, osączamy, po czym osuszamy czystą ściereczką. Układamy na półmisku i polewamy sosem.