Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Niebiańska owsianka z owocami
Niebiańska owsianka z owocami - składniki:
Niebiańska owsianka z owocami - sposób przygotowania:
Płatki owsiane i żytnie wymieszać. Podprażyć je na rozgrzanej, teflonowej patelni na złoty kolor. (nabiorą orzechowego smaku). Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać podprażone płatki oraz szczyptę soli i miód. Gotować na małym ogniu przykryte pokrywką około 15 min.
Możliwości:
- owsiankę można wzbogacić o przyprawy np. cynamon, kardamon, wanilię lub inne dodatki takie jak nasiona, pestki, orzechy, rodzynki
- mleko można zastąpić mlekiem roślinnym (np. kokosowym z przepisu na str..)
- płatki można podprażyć, zalać zimnym mlekiem i postawić na noc - wtedy rano owsianka będzie już gotowa, wystarczy ją tylko podgrzać
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- 500 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- owoce sezonowe (np. maliny lub borówki)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki