Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowo-orzechowa tablica udekorowana bananami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladowo-orzechowa tablica udekorowana bananami - składniki:
Czekoladowo-orzechowa tablica udekorowana bananami - sposób przygotowania: Do rondelka wkładamy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, dodając masło. Krakersy na spód kruszymy, dodajemy przygotowaną czekoladową masę do krakersów i mieszamy. Całość wykładamy do kwadratowej formy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę. Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Kajmak ubijamy mikserem i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.Wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Posypujemy orzechami i wkładamy na godzinę do lodówki.Kiedy spód i masa kajmakowa chłodzą się w lodówce, banany kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na całej powierzchni wcześniej przygotowanego spodu z masą, posypując czekoladą i wkładamy do lodówki. Banany można wcześniej pokroić na plasterki i schłodzić je przed ułożeniem na cieśćie.Możemy na tym zakończyć i uznać deser za gotowy, jeżeli nie przepadamy za ciężkimi śmietanowymi kremami.Jeśli chcemy, możemy górę ciasta udekorować kremem. Wystarczy ubić śmietanę, dodając cukier.Krem mieszamy z bananami i wykładamy na ciasto. Zdobimy wiórkami czekoladowymi i schładzamy w lodówce przed podaniem.