Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brukselka z kiełbasą w sosie paprykowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Brukselka z kiełbasą w sosie paprykowym - składniki:
Brukselka z kiełbasą w sosie paprykowym - sposób przygotowania: Brukselki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Gotujemy aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kiełbasę. Gdy się zrumieni, wrzucamy cebulę i czosne, a gdy cebula się zeszkli, dodajemy odsączone brukselki i zalewamy całość bulionem, gotujemy kilka minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną, słodką papryką i dodajemy około 2-3 łyżeczki cukru. Śmietanę dodajemy do garnka, gdzie gotuje się brukselka z kiełbasą, całość gotujemy jeszcze około 5 minut aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. W razie potrzeby dosolić lub dodać więcej cukru. Danie podajemy ze świeżym pieczywem.