Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Winne risotto z warzywami i kurczakiem
Winne risotto z warzywami i kurczakiem - składniki:
Winne risotto z warzywami i kurczakiem - sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na drobniutkie kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i seler kroimy w drobną kostkę, marchewkę w cienkie słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy i podsmażamy kurczaka, po 3 minutach dodajemy warzywa. Do kurczaka i warzyw dodajemy ryż, przesmażamy wspólnie, po czym dolewamy szklankę wina - pozwalamy się mu zredukować. Na patelnię wlewamy partiami ciepły bulion, do czasu uzyskania odpowiedniej tekstury ryżu. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do dania. Doprawiamy risotto bazylią i majerankiem. Dodajemy masło i parmezan, aby uzyskać kremową teksturę. Wykładamy na talerz i ozdabiamy listkami bazylii.
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 gałązki selera naciowego
- kilka suszonych pomidorów
- 1.5 szklanki ryżu do risotto
- 1.5 l bulionu
- szklanka białego
- wytrawnego wina
- garść startego parmezanu
- bazylia
- majeranek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- masło
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki