Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Winne risotto z warzywami i kurczakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Winne risotto z warzywami i kurczakiem - składniki:
Winne risotto z warzywami i kurczakiem - sposób przygotowania: Kurczaka kroimy na drobniutkie kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i seler kroimy w drobną kostkę, marchewkę w cienkie słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy i podsmażamy kurczaka, po 3 minutach dodajemy warzywa. Do kurczaka i warzyw dodajemy ryż, przesmażamy wspólnie, po czym dolewamy szklankę wina - pozwalamy się mu zredukować. Na patelnię wlewamy partiami ciepły bulion, do czasu uzyskania odpowiedniej tekstury ryżu. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do dania. Doprawiamy risotto bazylią i majerankiem. Dodajemy masło i parmezan, aby uzyskać kremową teksturę. Wykładamy na talerz i ozdabiamy listkami bazylii.