Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Węgierska zupa jednogarnkowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Węgierska zupa jednogarnkowa - składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół karkówka i łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 czerwone papryki
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 3 suszone grzybki (wcześniej namoczone - wodę z moczenia zachować i dolać do zupy)
  • 4 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz
Węgierska zupa jednogarnkowa - sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć. Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion oraz wodę z suszonych grzybów, dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojone grzyby, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.