Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zimowa patelnia, czyli zapiekane ziemniaki z nutą orientalnych przypraw

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zimowa patelnia, czyli zapiekane ziemniaki z nutą orientalnych przypraw - składniki:
  • zielona fasolka szparagowa - mrożona
  • ziemniaki ok 1/2 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry bądź przyprawy orientalnej
  • Klopsy:
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • jedno jajko
  • czerstwa bułka grahamka bądź pszenna
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól
  • pieprz do smaku
  • mąka
  • olej do smażenia
  • szczypiorek
Zimowa patelnia, czyli zapiekane ziemniaki z nutą orientalnych przypraw - sposób przygotowania: Przygotowanie klopsów: Bułkę namoczyć w mleku i wodzie (pół na pół). Do mielonego mięsa dodać, całe jajko, zmieloną, rozmoczoną bułkę, 2 łyżeczki śmietany i 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Wyrobić na gładką masę, Formować małe klopsiki, obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany olej. Usmażyć i wyciągnąć. Na rozgrzany olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę curry bądź przyprawę orientalną. Dodać surowe, pokrojone w plastry ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Smażyć ok 30 minut. Można delikatnie podlać wodą. Dodać sól i pieprz do smaku. Ziemniaki delikatnie przyrumienić i smażyć do miękkości. Do ziemniaków i fasolki dodać wcześniej usmażone klopsy. Posypać szczypiorkiem i podawać gorące.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach