Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką
Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką - składniki:
Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką - sposób przygotowania:
Drożdże wymieszaj z mąką. Jajka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mleko, masło oraz ekstrakt i ponownie zmiksuj. Na koniec wymieszaj z mąką. Ciasto włóż do miski, przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
W tym czasie przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj tak, aby powstały grudki. Odstaw w chłodne miejsce (może być lodówka).
Owoce umyj, oczyść (jeśli są zamrożone, najpierw je rozmroź). Ze śliwek usuń pestki i przekrój je na połowy, jabłka i gruszki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cząstki, truskawki odszypułkuj).
Blachę, na której będzie się piec ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto wyłóż na stolnicę, posypaną niewielką ilością mąki. Rozwałkuj na prostokąt. Ułóż je w formie. Na wierzchu rozłóż owoce. Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na około 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto podrośnie, posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz około 40-45 minut, do ?suchego patyczka?. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
- 350 g mąki
- torebka drożdży suszonych lub instant
- 70 g cukru
- 125 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub torebeczka cukru waniliowego)
- 0.5 kg owoców - mogą być mrożone (np. śliwek; jabłek; gruszek; truskawek lub malin)
- Kruszonka:
- 50 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 70 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- Do posypania: cukier puder
Informacje o Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką
-
Tanie i proste letnie desery
prostsze do wykonania od tego, z drożdży świeżych, ponieważ nie wymaga robienia zaczynu. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, możesz zrobić po prostu owoce po kruszonką . Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką 350 g mąki torebka drożdży suszonych lub instant 70 g cukru 125 ml
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki