Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kuskus z pieczoną dynią i groszkiem cukrowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kuskus z pieczoną dynią i groszkiem cukrowym - składniki:
Kuskus z pieczoną dynią i groszkiem cukrowym - sposób przygotowania: Dynię kroimy w grubą kostkę, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy, aż będzie miękka (20-30 minut). W połowie pieczenia obracamy kostki. Upieczoną dynię studzimy. Następnie blanszujemy groszek cukrowy - gotujemy chwilę w osolonej wodzie. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzącym bulionem lub wywarem warzywnym, przykrywamy i zostawiamy 5 minut, aż spęcznieje. Po tym czasie mieszamy widelcem i ewentualnie doprawiamy solą. Dodajemy przestudzoną dynię, groszek cukrowy i miętę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i miodem, następnie zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Zwiastun jesieni: krem z dyni