Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Musaka z jagnięciną ze skorupką z fety
Musaka z jagnięciną ze skorupką z fety - składniki:
Musaka z jagnięciną ze skorupką z fety - sposób przygotowania:
Mięso podsmażamy na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek i pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Zalewamy winem, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy, aż warzywa będą półtwarde. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z obydwu stron. Układamy go w formie do pieczenia, na to kładziemy warstwę mięsno-warzywną, a wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Musakę zapiekamy 10 minut w temp. 180°C. Aby wierzch za bardzo się nie zrumienił, przykrywamy całość folią aluminiową.
Rada: W klasycznej wersji tej potrawy mięso z warzywami zapiekamy pod beszamelem, posypanym żółtym serem.
- 1/2 kg mielonej jagnięciny
- 300 g mielonej wołowiny
- oliwa do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego tymianku
- cebula
- marchew
- pietruszka
- kieliszek czerwonego wina
- puszka pomidorów pelati
- duży bakłażan
- 200 g sera feta (najlepiej oryginalnego greckiego)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki