Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciacho rabarbarowo-truskawkowe bez pieczenia
Ciacho rabarbarowo-truskawkowe bez pieczenia - składniki:
Ciacho rabarbarowo-truskawkowe bez pieczenia - sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jedną paczkę herbatników (100 g, czyli 10 szt.) odłożyć. Pozostałe rozdrobnić w malakserze (lub blenderze), dodać roztopione masło i czekoladę, miksować do połączenia składników. Formę ćwibakówkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć folią spożywczą i wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy budyniowej.
Budyń rabarbarowo-truskawkowy: rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do rondla, zasypać cukrem, dodać wodę i dusić do miękkości. Zdjąć rondel z ognia, dodać truskawki i śmietanę, całość zblendować(płyn powinien być gęsty - o konsystencji przecieru). Na tym etapie proponuję spróbować czy płyn jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosłodzić wg swoich upodobań. Odlać ok. 150 ml płynu, dodać do niego proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Resztę płynu zagotować. Do gotującego się płynu wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje, od razu przelać do formy wyłożonej masą ciasteczkową. Na wierzchu ułożyć odłożone wcześniej herbatniki i lekko je docisnąć. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, formę przykryć talerzem, na którym będzie serwowane ciasto i obrócić. Delikatnie zdjąć formę i folię.
Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Masę przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować ciasto.
Smacznego!
- Warstwa ciasteczkowa:
- 300 g herbatników
- 120 g roztopionego masła
- 100 g białej czekolady
- Budyń rabarbarowo-truskawkowy:
- 300 g rabarbaru
- 7 łyżek cukru
- 50 ml wody
- 300 g truskawek
- 180 g kwaśnej śmietany
- 2.5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g)
- Ganasz czekoladowy:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki