Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomidory nadziewane pieczarkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pomidory nadziewane pieczarkami - składniki:
Pomidory nadziewane pieczarkami - sposób przygotowania: Pomidory myjemy, przekrawamy w poprzek na pół, wypukłości lekko ścinamy, żeby połówki się nie przewracały. Na rozgrzanej w rondlu łyżce oliwy obsmażamy drobno posiekane szalotki i pieczarki, solimy i smażymy na dużym ogniu. Gdy sok, który puszczą pieczarki, całkiem się zredukuje, wlewamy wino i, mieszając, podgrzewamy, aż prawie zupełnie wyparuje. Następnie wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy farsz do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Łyżeczką wydrążamy pomidory i delikatnie oprószamy je solą. Napełniamy każdy pomidorowy pucharek nadzieniem pieczarkowym, formując na wierzchu małe kopczyki. Ustawiamy pomidory w żaroodpornym naczyniu, posypujemy z wierzchu tartą bułką, skrapiamy resztą oliwy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 175°C.