Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Salsa piccante di peperoni

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Salsa piccante di peperoni - składniki:
Salsa piccante di peperoni - sposób przygotowania: Papryki dokładnie oczyszczam z nasion. Peperoncini kroję w dość drobną kostkę,natomiast paprykę słodką w średnią. Na patelni smażę, w obecności oliwy z oliwek, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku (czas: przez około 1 minutę - należy zwrócić uwagę, aby czosnek miał kolor złocisty, a nie brązowy!). Kolejno dodaję pokrojone papryki i całość smażę około 20 minut, aż składniki zmiękną. Następnie dodaję uprzednio pokrojone pomidory i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Przykrywam częściowo i gotuję na bardzo małym ogniu przez 20 minut, by zredukować sos. Podczas gotowania dodaję trochę wody, jednak pilnuję, aby jego konsystencja była miękka i gęsta. Przed podaniem sosu dodaję 2 łyżki świeżo pokrojonej bazylii.