Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron ze szparagami i cukinią w kremowym sosie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron ze szparagami i cukinią w kremowym sosie - składniki:
Makaron ze szparagami i cukinią w kremowym sosie - sposób przygotowania: * nie trzeba używać mięsa do tego dania, jeśli natomiast go nie używamy, do podsmażenia cukinii należy dodać dodać odrobinę tłuszczu (np. masła lub oliwy) na patelnię i ew. dodać więcej warzyw, jeśli mamy ochotę. Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (same powinny się złamać w odpowiednim miejscu). Następnie odciąć główki i odłożyć na bok, resztę szparagów delikatnie obrać (tylko z wierzchu odrobinę oskrobać) i pokroić na mniejsze części. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na ok 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić szparagi pokrojone na kawałki i na ok 1 minutę przed końcem wrzucić główki szparagów. Po odcedzeniu można zostawić odrobinę wody z gotowania, gdyż może przydać się do rozrzedzenia sosu. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wytopić z niego tłuszcz (jeśli go nie używamy, po prostu rozgrzejmy tłuszcz na patelni. Kiedy boczek będzie już zrumieniony, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy wszystko kilka minut, aż cukinia się zeszkli. W oddzielnej miseczce mieszamy mascarpone z żółtkami, doprawiamy odrobią soli, pieprzu i oregano. Zdejmujemy patelnię z boczkiem i cukinią z ognia, wlewamy sos i ugotowany makaron ze szparagami (powinien być nadal gorący) i dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Ponieważ sos zawiera jajka, nie należy go już zagotowywać, żeby nie zrobiła się jajecznica, sos powinien nabrać temperatury i być gorący od pozostałych składników dania, ale nie powinien się zagotować.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim