Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzanka ze szpinakiem i parmezanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Grzanka ze szpinakiem i parmezanem - składniki:
Grzanka ze szpinakiem i parmezanem - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Z kromek pieczywa odcinamy skórkę i rozwałkowujemy je jak najcieniej. Smarujemy masłem i delikatnie wykładamy nimi małe foremki. Pieczemy ok. 10 min, aż się zrumienią. Na pozostałym maśle smażymy pieczarki 3 min, dodajemy szpinak i smażymy kolejne 2 min. Studzimy, dodajemy starty ser, żółtko i gałkę muszkatołową.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do masy szpinakowej. Wypełniamy grzanki masą, posypujemy parmezanem i zapiekamy 10-12 min na złocisto.

Informacje o Grzanka ze szpinakiem i parmezanem

  • Menu dnia z ciasteczkowymi lodami

    Menu dnia z ciasteczkowymi lodami

    Grzanka ze szpinakiem i parmezanem 4 kromki białego pieczywa tostowego 5 dag masła 8 dag posiekanych pieczarek 5 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego) 7.5 dag miękkiego sera np. gouda 2 łyżki świeżo startego parmezanu szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko sól pieprz. Rozgrzewamy piekarnik do

  • Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

    Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

    pokruszonym serem. Na wierzchu ułóż oliwki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Takie szpinakowe grzanki to prosty sposób na smaczną przekąskę. Jeśli nie masz foremek, w których można by je upiec, możesz zamiast nich przygotować grzanki - szpinakowe gniazdka . Grzanka ze szpinakiem i parmezanem 4 kromki