Tarta cebulowa
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 5 dag masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 3 duże czerwone cebule
- 50 ml oliwy
- 6 dag brązowego cukru
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
- 110 ml mountadam 1997 Pinot Noir
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 10 dag koziego sera
- 8 czarnych oliwek
- pęczek rukoli
- sos:
- 100 ml oliwy extra virgin
- 50 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz.
Tartę obciążamy, żeby nie wyrosła (np. warstwą suchej fasoli ułożonej na papierze do pieczenia) i pieczemy w 170°C na jasnobrązowy kolor (15-25 min.). Zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy jeszcze około 5 minut w 150°C.
Przygotowujemy nadzienie: pokrojoną w cienkie plasterki cebulę obsmażamy na oliwie. Dodajemy cukier i smażymy całość, aż cukier zacznie karmelizować. Dodajemy gałkę muszkatołową, wino i liść laurowy, dusimy, aż prawie cały płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, usuwamy liść laurowy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser kozi cienko kroimy albo ścieramy na tarce.
Tartę napełniamy farszem, na nim układamy ser i oliwki. Pieczemy około 5 minut w 170°C. Rukolę myjemy, usuwamy twarde ogonki i dekorujemy tartę.
Całość polewamy sosem.
Informacje o Tarta cebulowa
-
Menu dnia z zupą rybną
? źródło: Okazje.info W menu na dziś znalazła się także prawdziwa gratka dla wielbicieli cebuli - tarta cebulowa z boczkiem. To również smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru cebuli. Tarta cebulowa Ciasto: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 80 g zimnego masła 10 g drożdży 100 ml wody Farsz
-
Ciasto francuskie na słodko i na słono - proste przepisy
? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Składniki: 2 łyżki masła 1 kg małych cebulek możesz dodać także czerwone cebule 100 ml białego wina rozmaryn sól pieprz ciasto francuskie Sposób przygotowania: Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa  
-
Gdzie zjeść w Sopocie? 10 najlepszych restauracji zdaniem klientów [RANKING]
kategorii jest zaledwie po kilka pozycji. Są tu i dania z lokalnych produktów, na przykład turbot bałtycki, jak również klasyki w nowoczesnym wydaniu (np. karkówka z tartą cebulową, marchwią, orzechami, sosem i nasturcją). W menu znajdą się również pozycje dla osób nie jedzących mięsa czy glutenu. W
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki