Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta cebulowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta cebulowa - składniki:
Tarta cebulowa - sposób przygotowania: Mąkę, sól i masło ucieramy palcami, dodajemy pozostałe składniki oraz 110 ml lodowatej wody. Zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowanym na grubość 3 mm wylepiamy naczynie do tarty i ponownie schładzamy około 30 minut.
Tartę obciążamy, żeby nie wyrosła (np. warstwą suchej fasoli ułożonej na papierze do pieczenia) i pieczemy w 170°C na jasnobrązowy kolor (15-25 min.). Zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy jeszcze około 5 minut w 150°C.
Przygotowujemy nadzienie: pokrojoną w cienkie plasterki cebulę obsmażamy na oliwie. Dodajemy cukier i smażymy całość, aż cukier zacznie karmelizować. Dodajemy gałkę muszkatołową, wino i liść laurowy, dusimy, aż prawie cały płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, usuwamy liść laurowy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser kozi cienko kroimy albo ścieramy na tarce.
Tartę napełniamy farszem, na nim układamy ser i oliwki. Pieczemy około 5 minut w 170°C. Rukolę myjemy, usuwamy twarde ogonki i dekorujemy tartę.
Całość polewamy sosem.
Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa

Informacje o Tarta cebulowa

  • Menu dnia z zupą rybną

    Menu dnia z zupą rybną

    ? źródło: Okazje.info W menu na dziś znalazła się także prawdziwa gratka dla wielbicieli cebuli - tarta cebulowa z boczkiem. To również smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru cebuli. Tarta cebulowa Ciasto: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 80 g zimnego masła 10 g drożdży 100 ml wody Farsz

  • Ciasto francuskie na słodko i na słono - proste przepisy

    Ciasto francuskie na słodko i na słono - proste przepisy

    ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Składniki: 2 łyżki masła 1 kg małych cebulek możesz dodać także czerwone cebule 100 ml białego wina rozmaryn sól pieprz ciasto francuskie Sposób przygotowania: Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa  

  • Gdzie zjeść w Sopocie? 10 najlepszych restauracji zdaniem klientów [RANKING]

    Gdzie zjeść w Sopocie? 10 najlepszych restauracji zdaniem klientów [RANKING]

    kategorii jest zaledwie po kilka pozycji. Są tu i dania z lokalnych produktów, na przykład turbot bałtycki, jak również klasyki w nowoczesnym wydaniu (np. karkówka z tartą cebulową, marchwią, orzechami, sosem i nasturcją). W menu znajdą się również pozycje dla osób nie jedzących mięsa czy glutenu. W