Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z polędwiczek wieprzowych

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z polędwiczek wieprzowych - składniki:
  • 20 dag polędwiczek wieprzowych
  • 1 awokado (20 dag)
  • 1 grejpfrut (35 dag)
  • 10 dag śliwek wędzonych bez pestek
  • 10 dag świeżego imbiru
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 75 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • sól do smażenia: 2 łyżki oleju do posypania sałatki: 5 dag kiełków słonecznika. Sos: 100 ml miodu pitnego dwójniaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
Sałatka z polędwiczek wieprzowych - sposób przygotowania: Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Przygotować sos: skórki imbiru, połowę miodu i cukier włożyć do rondelka, wlać 100 ml wody i gotować, aż płyn zgęstnieje. Przecedzić, dodać resztę miodu i sok z cytryny. Śliwki namoczyć w winie i wyjąć. Polędwiczki umyć, obtoczyć w pieprzu i obsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia wlać połowę sosu i dusić mięso do miękkości. Ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Grejpfrut obrać ze skóry i albedo i wyciąć z niego cząstki miąższu. Awokado obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w półplasterki. Sałatę opłukać, osączyć i porwać na małe kawałki. Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać imbir, doprawić solą, polać pozostałym sosem i delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać kiełkami.