Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mule w porach
Mule w porach - składniki:
Mule w porach - sposób przygotowania:
Mule, seler i pory oczyścić i umyć. Cebulę obrać. Warzywa pokroić w plasterki. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać. Na dużej patelni roztopić połowę masła, dodać seler oraz cebulę i lekko podsmażyć. Wlać wino, włożyć połowę natki i mule. Gotować 3-5 min, aż do otwarcia się muszli.
Wyjąć muszle i wydobyć ze środka mule. Pory podsmażyć na pozostałym maśle i wraz z mulami oraz śmietaną dodać do cebuli i selera. Doprawić szafranem, lekko zamieszać i podgrzać.
Potrawę podawać gorącą, posypaną natką, z ryżem ugotowanym na sypko lub z bagietką
- 2 kg muli świeżych lub mrożonych
- 3 pory (45 dag)
- 1 cebula (9 dag)
- 1 gałązka selera naciowego
- 5 dag masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka śmietany 18-procentowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Wyjąć muszle i wydobyć ze środka mule. Pory podsmażyć na pozostałym maśle i wraz z mulami oraz śmietaną dodać do cebuli i selera. Doprawić szafranem, lekko zamieszać i podgrzać.
Potrawę podawać gorącą, posypaną natką, z ryżem ugotowanym na sypko lub z bagietką
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki