Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka serowa po szwajcarsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (33 głosy)

Zapiekanka serowa po szwajcarsku - składniki:
  • 18-20 dag drobnego makaronu
  • sól
  • biały pieprz
  • 15-16 dag sera Appenzeller (można zastąpić ementalerem)
  • 3 cebule
  • 2-3 gałązki natki
  • czubata łyżka masła
Zapiekanka serowa po szwajcarsku - sposób przygotowania: Ugotuj makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Zetrzyj ser na drobnej tarce. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie krążki. Natkę posiekaj. Makaron odcedź, wymieszaj z połową sera, przełóż do 4 foremek żaroodpornych. Posyp resztą sera, przypraw do smaku pieprzem. Cebule podsmaż na maśle na złoty kolor, rozłóż na makaronie, skrop tłuszczem ze smażenia. Krótko zapiecz, posyp posiekaną natką. Uwaga: tę przystawkę można przygotować także na patelenkach racletta lub na dużej patelni.

W trakcie dojrzewania Appenzeller jest kąpany w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół. Dzięki temu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii

Informacje o Zapiekanka serowa po szwajcarsku

  • Menu dnia

    Menu dnia

    przepis na Zapiekanka serowa po szwajcarsku Nie ma chyba lepszego ciasta na jesienne popołudnie, niż szarlotka. W przepisie do ciasta dodaje się orzechy, ale jeśli wolisz, możesz je zastąpić migdałami. Szarlotka z orzechami 6 jabłek 1 łyżka cynamonu 5 łyżek cukru 2.75 szklanki mąki (przesianej) 1 łyżka

  • Menu dnia z zapiekanką serową

    Menu dnia z zapiekanką serową

    przepis na Zapiekanka serowa po szwajcarsku Nie ma chyba lepszego ciasta na jesienne popołudnie, niż szarlotka. W przepisie do ciasta dodaje się orzechy, ale jeśli wolisz, możesz je zastąpić migdałami. Szarlotka z orzechami 6 jabłek 1 łyżka cynamonu 5 łyżek cukru 2.75 szklanki mąki (przesianej) 1 łyżka