Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Norweski deser śmietankowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Norweski deser śmietankowy - składniki:
Norweski deser śmietankowy - sposób przygotowania: Śmietanę gotuj około 5 minut na małym ogniu. Nie przerywając mieszania, wsyp połowę mąki, podgrzewaj dalej, aż oddzieli się warstwa tłuszczu. Wówczas zlej tłuszcz do oddzielnej miseczki i zabezpiecz go przed wystygnięciem. Masę połącz z resztą mąki, posól, utrzyj na gładki krem z powoli wlewanym mlekiem. Gotuj jeszcze 5 minut, stale mieszając. Posyp cukrem i cynamonem, podawaj z oddzielonym tłuszczem. Jeśli wolisz, zamiast tłuszczu możesz podać do deseru sok malinowy.