Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek cebulowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Placek cebulowy - składniki:
Placek cebulowy - sposób przygotowania: Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Pory także pokrój w plasterki. Odcedź ziemniaki, obierz je. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Przesiej mąkę do miski, zrób w środku dołek, wlej drożdże. Przykryj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować.
Do mąki z rozczynem dodaj ugniecione ziemniaki, wyrób mikserem na gładkie ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej, zeszklij cebule i pory. Przypraw kminkiem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw solą, pieprzem i gałką. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na natłuszczonej blasze, Uformuj wyższy brzeg. Na cieście ułóż cebulę i pory, polej masą śmietankowo-jajeczną. piecz 40 minut w temp. 200 st.

Informacje o Placek cebulowy

  • Menu dnia

    Menu dnia

    . Możesz go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno - jako przekąskę. Zobacz przepis na placek cebulowy . Przy zimowych mrozach, nic nie rozgrzeje tak, jak kubek czekolady na gorąco. Dla urozmaicenia smaku, czekoladę doprawiliśmy szczyptą cynamonu i chili. A jeśli masz ochotę zaszaleć