Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Treckie pączki Lokma

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Treckie pączki Lokma - składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Treckie pączki Lokma - sposób przygotowania: W łyżce ciepłej wody rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru. Dodaj mąkę, masło i szczyptę soli, zagnieć gładkie, miękkie ciasto, wlewając po łyżce ciepłą wodę (ilość według potrzeby). Ciasto przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę cukru wsyp do rondla, wlej 3 filiżanki wody, gotuj 15 minut, aż powstanie syrop. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Z ciasta ulep małe kuleczki, wkładaj je do gorącego oleju, smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, następnie włóż do ostudzonego syropu i kilkakrotnie zamieszaj, aby kuleczki nasączyły się syropem.
Te tureckie pączki najlepiej smakują ciepłe, od razu po wyjęciu z syropu. Można oprószyć je cynamonem
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!