Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sashimi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Sashimi - składniki:
Sashimi - sposób przygotowania: Używając bardzo ostrego noża usuń skórę z ryb. Następnie włóż filety do zamrażalnika i poczekaj, aż będą na tyle twarde, aby dało się je równiutko pokroić. Ryby najczęściej kroi się w cieniutkie plasterki, można także pokroić je na kawałki (patrz zdjęcie). Oczyść i obierz marchewkę i rzepę, ogórek dokładnie umyj. Warzywa pokrój w cieniutkie paseczki (jak na julienne). Ryby ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi warzywami, czerwonym kawiorem i cząstką cytryny. Podawaj z sosem sojowym przyprawionym chrzanem wasabi.

Informacje o Sashimi

  • Mamegashi - fasolowy zawrót głowy

    Mamegashi - fasolowy zawrót głowy

    Ostro i słono Świat japońskich słodyczy jest bardzo niezwykły i zróżnicowany. Każdy region może poszczycić się specjałem, którego nie można spróbować w innej części Japonii. Przysmaki z Kraju Kwitnącej Wiśni odbiegają od naszych wyobrażeń o łakociach.

  • Sushi dla początkujących

    Sushi dla początkujących

    .   W Tokio przyrządzano "właściwe" i w sumie najbardziej dziś rozpowszechnione Nigiri sushi - kawałek świeżej ryby (sashimi) na porcji ryżu, czyli sushi w stylu Edo.   Chociaż Osaka sushi jest wciąż bardzo popularne

  • Łosoś na trzy sposoby

    Łosoś na trzy sposoby

    złoto ze wszystkich stron i podajemy udekorowanego sałatką z marchewki, kiełków i ziaren słonecznika. Autor: Grzegorz Łapanowski Sashimi z łososia z sałatką sezamowo-ogórkową i imbirem Składniki: 200 g polędwiczki z łososia ½ długiego ogórka 1 łyżeczka uprażonego sezamu szczypta soli 1

  • Gastronalia: ucieczka z Warszawki

    Gastronalia: ucieczka z Warszawki

    centrum w stronę przeciwną niż poprzednio, tj. w kierunku Żoliborza, traficie na koreańsko-japońską restaurację i sushi-bar Akashia (al. Jana Pawła II 61). Weźcie ogromny (17 kawałków!) zestaw sushi & sashimi box (55 zł), a nie pożałujecie: ryby sashimi są zawsze pierwszej świeżości, a ryż w sushi ma

  • Wasabi

    zatoki. Japończycy odrobinę wasabi mieszają z sosem sojowym i w tej mieszance maczają sashimi (plasterki ryby bez ryżu) lub kładą troszkę pasty między ryż a rybę, przygotowując nigiri lub maki sushi. Od tysięcy lat uważano, że wasabi jest antidotum na zatrucia pokarmowe (przy

  • Jak zrobić sushi?

    Jak zrobić sushi?

    Jak zrobić sushi, czyli perfekcyjny ryż Podstawą sushi jest ryż (krewniakiem sushi jest sashimi, składające się wyłącznie z surowej ryby lub owoców morza). Jeśli więc pytamy, jak zrobić sushi, przede wszystkim musimy odpowiedzieć na pytanie, jak dobrze przygotować ryż. Będziemy potrzebowali ryżu

  • Smażalnia marzeń

    Smażalnia marzeń

    . A nie opalona przez kucharza, jak grzesznicy w piekle. T: Chyba nie założę z tobą smażalni. Co najwyżej bar sushi. Bo tobie się marzy rybka surowa. Sashimi z fląderki i dorsza. M: Nie, Tadziu, nie zmieniaj mi bajki. Mogłaby być smażalnia. "U

  • Jajko Columbo

    Jajko Columbo

    przygotowywanie. Kuchnia, z jaką w tym odcinku musi się zmierzyć Columbo, nie jest dla niego łatwa. Surowa ryba (jak mówi o sashimi), Odori Ebi (Tańczące Krewetki - dosłownie, gdyż żywe krewetki są zanurzane w sake i wędrują wprost do ust zainteresowanego), anchois, la sauce Soubise