Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa słodko-kwaśna z mlekiem kokosowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa słodko-kwaśna z mlekiem kokosowym - składniki:
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona chili (oczyszczona z nasionek i pokrojona na kawałki)
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej
  • 3 dymki pokrojone na kawałki
  • 1 czerwona papryka (oczyszczona z nasion i pokrojona w paski)
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki limonki kaffir (niekoniecznie)
  • 18 dag makaronu (nitki lub spaghetti)
  • sok z 1 limonki
  • mały pęczek kolendry (grubo pokrojony)
  • sól
Zupa słodko-kwaśna z mlekiem kokosowym - sposób przygotowania: Ustaw kolbę kukurydzy pionowo na desce i ostrym nożem zetnij nasionka. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż kukurydzę, chili, szalotki, trawę cytrynową, dymki i paprykę, smaż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej mleko kokosowe i bulion, ew. dodaj listki limonki. Zagotuj, przykryj. Zmniejsz ogień, gotuj 15 minut. Usuń trawę cytrynową. Do zupy włóż makaron i gotuj 4 minuty (aż będzie miękki). Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki i kolendrę. Przypraw solą, podawaj od razu po przygotowaniu.