Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryż puddingowy z mango

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Ryż puddingowy z mango - składniki:
  • 2 szklanki kleistego ryżu tajskiego (lub okrągłoziarnistego ryżu puddingowego)
  • 1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone na cząstki
Ryż puddingowy z mango - sposób przygotowania: Jeśli używasz tajskiego ryżu, zalej go zimną wodą, odstaw na godzinę, a następnie osącz. Przełóż do garnka, wlej mleko, dodaj sól, cukier oraz 1 i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia około 8-10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Przełóż ryż do miseczki, gotuj na parze przez 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Gotowy ryż przełóż do porcjowych miseczek. Ostudź do temperatury pokojowej, podawaj z mango. Jeśli używasz ryżu puddingowego, przygotuj go według przepisu na pudełku, dodając zamiast części wody mleko kokosowe. Ryż możesz także podawać z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.