Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb kukurydziany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Chleb kukurydziany - składniki:
Chleb kukurydziany - sposób przygotowania:

Rozmroź i osącz kukurydzę. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem formę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 x 5 cm. Wymieszaj obie mąki, cukier, orzeszki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce wymieszaj mleko, olej, jajka i maślankę. Dodaj do suchych składników i mieszaj tylko tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodaj kukurydzę i jeszcze raz wymieszaj. Ciastem napełnij formę, piecz 40 minut (aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy po wyjęciu). Chleb pokrój na kromki i podawaj na ciepło.

Informacje o Chleb kukurydziany

  • Domowe pieczywo - 4 przepisy

    Domowe pieczywo - 4 przepisy

    piekarnik do 230°C. Na dnie stawiamy żaroodporną miseczkę z gorącą wodą, blachę z bagietkami wsuwamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, gorące bagietki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce. Chleb kukurydziany 2,25 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750), 1,75 szklanki

  • Pieczywo dookoła świata

    Pieczywo dookoła świata

    Kręglicka Popularny zwłaszcza w Ameryce Północnej chleb kukurydziany, to wypiek zainspirowany kuchnią Indian. Z ciasta podstawowego przygotowuje się zarówno wytrawne wypieki, jak i słodkie muffiny czy ciasteczka (dodając więcej cukru oraz - ewentualnie - przyprawy). Chleb kukurydziany 1 szkl. mąki

  • A ku ku kukurydza!

    A ku ku kukurydza!

    drugiej misce połącz mleko, jajka i olej. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj ziarna kukurydzy i wybrany dodatek.. Przełóż ciasto do formy i piecz ok 45-50 minut, aż patyczek wbity w środek chleba wyjdzie suchy. Zobacz inny przepis na chleb kukurydziany

  • Magia wypieków

    Magia wypieków

    , żeby ostygły i żeby wyparowała z nich wilgoć. Pyszne są i na ciepło, i na zimno. Autor: Maria Szkop Ten przepis pozwala upiec piękny, pachnący bochenek w złotym kolorze. Chleb kukurydziany 2.25 szklanki mąki pszennej 1.75 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/3 szklanki