Chleb kukurydziany
- 2.25 szklanki mąki pszennej
- 1.75 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki uprażonych orzeszków piniowych
- po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sody i soli
- 1.25 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1.5 szklanki mrożonej kukurydzy
Rozmroź i osącz kukurydzę. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem formę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 x 5 cm. Wymieszaj obie mąki, cukier, orzeszki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce wymieszaj mleko, olej, jajka i maślankę. Dodaj do suchych składników i mieszaj tylko tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodaj kukurydzę i jeszcze raz wymieszaj. Ciastem napełnij formę, piecz 40 minut (aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy po wyjęciu). Chleb pokrój na kromki i podawaj na ciepło.
Informacje o Chleb kukurydziany
-
Domowe pieczywo - 4 przepisy
piekarnik do 230°C. Na dnie stawiamy żaroodporną miseczkę z gorącą wodą, blachę z bagietkami wsuwamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, gorące bagietki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce. Chleb kukurydziany 2,25 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750), 1,75 szklanki
-
Pieczywo dookoła świata
Kręglicka Popularny zwłaszcza w Ameryce Północnej chleb kukurydziany, to wypiek zainspirowany kuchnią Indian. Z ciasta podstawowego przygotowuje się zarówno wytrawne wypieki, jak i słodkie muffiny czy ciasteczka (dodając więcej cukru oraz - ewentualnie - przyprawy). Chleb kukurydziany 1 szkl. mąki
-
A ku ku kukurydza!
drugiej misce połącz mleko, jajka i olej. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj ziarna kukurydzy i wybrany dodatek.. Przełóż ciasto do formy i piecz ok 45-50 minut, aż patyczek wbity w środek chleba wyjdzie suchy. Zobacz inny przepis na chleb kukurydziany
-
Magia wypieków
, żeby ostygły i żeby wyparowała z nich wilgoć. Pyszne są i na ciepło, i na zimno. Autor: Maria Szkop Ten przepis pozwala upiec piękny, pachnący bochenek w złotym kolorze. Chleb kukurydziany 2.25 szklanki mąki pszennej 1.75 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/3 szklanki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki