Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gołąbki Holiszkes
Gołąbki Holiszkes - składniki:
Gołąbki Holiszkes - sposób przygotowania:
Główkę kapusty włóż do garnka z małą ilością wody i obgotuj w parze, tak aby można było łatwo zdjąć 8-10 zewnętrznych liści. Liście jeszcze krótko obgotuj w osolonej wodzie i płasko zetnij zgrubiałe nerwy. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki (bez przypraw), gotuj przez chwilę, dodaj sól, pieprz i cukier. Wymieszaj w misce wszystkie składniki farszu. Ulep kulki, układaj je na liściach kapusty i zwijaj. Do żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu, poukładaj gołąbki. Zalej resztą gorącego sosu, przykryj i piecz 90 minut w temp. 150°C.
- 1 duża główka białej kapusty
Nadzienie: - 70 dag mielonej wołowiny
- 2 jajka
- 4-5 łyżek ryżu lub 1/2 szklanki macy
- 1 cebula starta na drobnej tarce
- 2 starte marchewki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- garść posiekanej natki
Sos: - 80 dag pomidorów
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki