Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szaszłyki z krewetek po australijsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (22 głosy)

Szaszłyki z krewetek po australijsku - składniki:
  • 3 grube kromki chleba żytniego lub razowego
  • 80 ml oliwy
  • 24 oczyszczone krewetki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • cząstki cytryny do dekoracji
    Sałatka ryżowa:
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 75 dag ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1-2 łyżki pokrojonej natki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • garstka posiekanych zielonych oliwek
Szaszłyki z krewetek po australijsku - sposób przygotowania: Zrób sałatkę: wymieszaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj pozostałe składniki i wstaw do lodówki. Zrób szaszłyki: namocz 8 patyczków w wodzie i odłóż na 30 minut. Odetnij skórkę z chleba, kromki ułóż na blasze i podpiecz w temp. 200°C. Ostudź i pokrusz. Włóż krewetki do miski, polej oliwą i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki razem z okruchami chleba. Krewetki powinny być pokryte mieszaniną. Przykryj miskę folią i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej grill lub piekarnik z włączoną funkcją grillowania. Na każdy patyczek nabijaj po 3 krewetki, piecz je po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z cząstkami cytryny i sałatką ryżową.