Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babka wielkanocna z szafranem
Babka wielkanocna z szafranem - składniki:
Babka wielkanocna z szafranem - sposób przygotowania:
Szafran namoczyć w spirytusie, najlepiej na noc. Zrobić rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki i 0,5 szklanki mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel, połączyć go z wyrośniętym rozczynem, resztą mąki, spirytusem z szafranem, środkiem z wanilii, solą i startą skórką cytrynową. Wyrabiać ciasto rękami przez około 60 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta bardzo powoli wrabiać sklarowane masło. Do wysmarowanej formy przełożyć ciasto ijeszcze odstawić na 0,5 godziny pod przykryciem. Piekarnik nagrzać do 220 st. C i piec 35-45 min. Osoba przygotowująca ciasto musi być obdarzona spokojem i cierpliwością, a w kuchni nie może być przeciągu.
- 20 żółtek z wiejskich jaj
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1
- 5 szklanki tłustego mleka
- 200 g sklarowanego masła
- (w garnuszku podgrzewamy masło do temp. wrzenia
- aż będzie jasnoorzechowe
- trzeba bardzo uważać
- żeby nie spalić
- przecedzamy przez drobne metalowe sito)
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 g drożdży
- szczypta szafranu
- 1 kieliszek spirytusu
- szczypta soli
- laska wanilii
- skórka z 2 cytryn
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki