Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki w sosie winnym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki w sosie winnym - składniki:
  • 4 - 6 gruszek gat. Konferencja
  • 2 plastry sera gorgonzola/rokpol
  • 1 butelka wina wytrawnego różowego lub czerwonego
  • 3 laski cynamonu
  • 4 ziarenka goździków
  • 4 - 6 łyżek cukru
  • najlepiej brązowego
  • 4 łyżeczki ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
Gruszki w sosie winnym - sposób przygotowania: Wino zagotować z przyprawami. Gruszki obrać ze skórki. Zostawić ogonek. Do gotującego się wina ostrożnie włożyć przekrojone gruszki. Garnek zestawić z ognia. Gruszki trzymać w winnym sosie, aż zmiękną. Na talerzu szklanym lub białym ułożyć połówki gruszek, obok położyć ser.