Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Minestrone z pesto - zupa
Minestrone z pesto - zupa - składniki:
Minestrone z pesto - zupa - sposób przygotowania:
Pora kroimy w plasterki. Umyte i obrane pozostałe jarzyny kroimy w drobną kostkę (pomidory bez skórki). W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy pora i cebulę 5-6 minut, mieszając. Dodajemy marchew, seler i rozgnieciony czosnek i smażymy 5 minut.
Dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy kostkę, zioła, przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-12 minut. Dodajemy cukinię. Po pięciu minutach - groszek i pomidory. Przykrywamy i gotujemy następne 5 minut. Odkrywamy, dodajemy fasolę, a po 2-3 minutach pesto. Gotujemy jeszcze chwilę.
Podajemy posypane parmezanem.
Minestrone można też robić z dowolnej innej kombinacji jarzyn, można też dodawać do niej drobne kluseczki lub ryż.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 por 2 marchewki
- 1 łodyga selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1.5 l wody
- 1 kostka bulionu warzywnego lub 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
- 1 listek laurowy
- 1 gałązka tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- 1-2 małe cukinie
- 3 pomidory (ewentualnie z puszki)
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
- 3 łyżki pasty pesto
- sól
- pieprz
- parmezan do posypania
Dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy kostkę, zioła, przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-12 minut. Dodajemy cukinię. Po pięciu minutach - groszek i pomidory. Przykrywamy i gotujemy następne 5 minut. Odkrywamy, dodajemy fasolę, a po 2-3 minutach pesto. Gotujemy jeszcze chwilę.
Podajemy posypane parmezanem.
Minestrone można też robić z dowolnej innej kombinacji jarzyn, można też dodawać do niej drobne kluseczki lub ryż.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki