Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi z kurczaka a la paprykarz

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Piersi z kurczaka a la paprykarz - składniki:
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki czerwonej papryki w proszku (węgierskiej!)
  • piersi kurczaka na 4 osoby
  • 1/2 szklanki bulionu z kury (z kostki)
  • trochę białego wytrawnego wina (jeśli jest)
  • 1/4-1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • dobry olej
Piersi z kurczaka a la paprykarz - sposób przygotowania: Drobno posiekać cebulę i zeszklić na dużej patelni na małym ogniu 10-15 min, aż będzie bardzo miękka, ale nie brązowa. Dodać paprykę, dusić 2-3 minuty. Piersi rozciąć na filety, lekko zbić między dwiema warstwami folii plastikowej (można użyć torebek). Zwiększyć gaz, podsmażać filety 2-3 min z każdej strony. Kłaść partiami, żeby miały dość miejsca na patelni. Usmażone odkładać na talerz. Do patelni wlać kieliszek wina (doda smaku) i rosół. Gotować 2-3 min, zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dolać śmietankę, pogotować 2-3 min, aż sos lekko zgęstnieje. Włożyć filety i wszystko podgrzać. Podawać z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka