Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Słodko-kwaśna zapiekanka fasolowa
Słodko-kwaśna zapiekanka fasolowa - składniki:
Słodko-kwaśna zapiekanka fasolowa - sposób przygotowania:
Zieloną fasolkę i pokrojone w plasterki cebulki wrzucamy do wrzącej wody i po chwili odcedzamy. Ziemniaki kroimy na plastry i podgotowujemy 4 minuty. Odlewamy wodę, a ziemniaki dobrze mieszamy z oliwą. Do rondla wkładamy masło, mąkę, cukier i ketchup, wlewamy sos pomidorowy i sojowy, sok jabłkowy, sherry i ocet. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas ubijając sos trzepaczką, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gotujemy jeszcze 3 minuty, co pewien czas mieszając. Do gotowego sosu wrzucamy odcedzone i opłukane fasole i ciecierzycę z puszek, zblanszowaną fasolkę i cebulki, pokrojone w plasterki pieczarki i zioła. Dobrze mieszamy i przekładamy do dużego, płaskiego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły częściowo jeden na drugi. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na godzinę. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy folię, żeby zapiekanka się ładnie zarumieniła.
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki mąki (najlepiej pszennej razowej)
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2/3 szklanki soku jabłkowego
- po 1/4 szklanki cukru
- ketchupu
- wytrawnego sherry
- octu winnego i jasnego sosu sojowego
- po 1 puszce fasoli Jaś
- fasolki flageolet i ciecierzycy
- 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 150 g szalotek
- 150 g pieczarek
- po 1 łyżce posiekanego świeżego tymianku i majeranku
- sól i pieprz do smaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki