Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szynka z dzika z porami i migdałami duszona w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szynka z dzika z porami i migdałami duszona w winie - składniki:
Szynka z dzika z porami i migdałami duszona w winie - sposób przygotowania: Szynkę nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ziołami i zalewamy winem tak, by była przykryta. Dorzucamy ziarna jałowca, pokruszony listek laurowy i wstawiamy na noc do lodówki. Grzybki strannie myjemy, zalewamy ciepłą wodą na kilka godzin. W garnku na rozgrzanym oleju obsmażamy wyjęte z marynaty mięso i nieobrany czosnek. Dolewamy resztę wina, dodajemy listek. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Pory obieramy, kroimy w plasterki, grzyby siekamy. Wrzucamy do mięsa, dorzucamy kostkę rosołową. Dusimy jeszcze 30 minut. Dodajemy migdały i mieszamy. Mięso kroimy w plastry, układamy na półmisku, polewamy sosem z porami. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Do pieczeni najlepsze są ziemniaki z wody.