Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szynka z dzika z porami i migdałami duszona w winie
Szynka z dzika z porami i migdałami duszona w winie - składniki:
Szynka z dzika z porami i migdałami duszona w winie - sposób przygotowania:
Szynkę nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ziołami i zalewamy winem tak, by była przykryta. Dorzucamy ziarna jałowca, pokruszony listek laurowy i wstawiamy na noc do lodówki. Grzybki strannie myjemy, zalewamy ciepłą wodą na kilka godzin. W garnku na rozgrzanym oleju obsmażamy wyjęte z marynaty mięso i nieobrany czosnek. Dolewamy resztę wina, dodajemy listek. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Pory obieramy, kroimy w plasterki, grzyby siekamy. Wrzucamy do mięsa, dorzucamy kostkę rosołową. Dusimy jeszcze 30 minut. Dodajemy migdały i mieszamy. Mięso kroimy w plastry, układamy na półmisku, polewamy sosem z porami. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Do pieczeni najlepsze są ziemniaki z wody.
- 1 kg szynki z dzika
- 2 ząbki czosnku
- 2 pory
- 1/2 kostki rosołowej
- rozmaryn
- tymianek
- ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- 3 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 2 suszone grzybki (niekoniecznie)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- olej do smażenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki