Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krokiety ziemniaczane z zielonym groszkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krokiety ziemniaczane z zielonym groszkiem - składniki:
Krokiety ziemniaczane z zielonym groszkiem - sposób przygotowania: Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę, ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i rozgnieć dokładnie. Odstaw do wystygnięcia. Natkę lub kolendrę opłucz, osusz i posiekaj. Groszek ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Jeżeli groszek jest świeży, nie powinno to trwać dłużej niż 12 - 15 minut. Ugotowane ziarenko groszku da się całkowicie rozgnieść pomiędzy palcami. Do ziemniaków dodaj natkę, pieprz, 1 łyżeczkę soli i bułkę tartą, zagnieć wszystko dokładnie ręką. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj, aby połączył się z masą. Podziel masę na 12 równych części. Z każdej ulep kulkę i spłaszcz ją między dłońmi na placuszek o średnicy ok. 7 cm.
Na patelni, najlepiej teflonowej, rozgrzej olej. Smaż partiami krokiety po 3 - 4 minuty z każdej strony. Gotowe powinny być chrupiące i złotobrązowe. Z patelni przekładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Krokiety dobrze smakują z różnego rodzaju piklami i czatnejami, a także kwaśną gęstą śmietaną.