Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryż ze szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryż ze szpinakiem - składniki:
Ryż ze szpinakiem - sposób przygotowania: Masło rozpuść w garnku o grubym dnie. Kiedy się zrumieni, wsyp przyprawy i liście laurowe. Smaż je przez kilka sekund. Wsyp ryż i smaż wszystko razem 3-5 minut, aż ryż stanie się szklisty. Dodaj nie rozmrożony, ale potłuczony na małe kawałki szpinak, wymieszaj, zalej odrobiną wody i przykryj. Pogotuj do czasu, aż szpinak chociaż w części się rozgotuje, wtedy dolej mleko.
Zmniejsz ogień i gotuj ryż pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli ryż będzie przywierał do dna, wlej do garnka trochę wody. Na koniec dodaj 2 płaskie łyżeczki soli. Danie jest gotowe, gdy ryż jest lekko rozgotowany. Możesz to sprawdzić, rozgniatając jedno ziarenko pomiędzy palcami. Powinno być zupełnie miękkie, klejące się i dające łatwo rozetrzeć. Ryż ze szpinakiem powinien mieć konsystencję bardzo gęstej zupy.
Najlepiej smakuje na gorąco, podawany z kromkami świeżego chleba posmarowanego masłem.