Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pączki na słono z kminkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pączki na słono z kminkiem - składniki:
Pączki na słono z kminkiem - sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodaj pół szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodaj do niej tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 minutach, jest gotowe do wałkowania. Do ciasta wraz z mąką dodaj kminek i łyżeczkę soli. Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm i nożem wycinaj romby lub trójkąty o boku nie większym niż 3 cm. Smaż je 6 - 8 minut (nie muszą przedtem rosnąć). Słone pączki z kminkiem są wspaniałym dodatkiem do zup, szczególnie do barszczu.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!