Strucla makowa
- Ciasto: 0.5 kg mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1/4 litra mleka
- 1.5 paczki drożdży instant
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Masa makowa: 30 dag maku niebieskiego - 10 dag cukru
- 10 dag rodzynek
- ok 5 dag migdałów (w płatkach)
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 duże jajko
- 5 łyżek syropu wiśniowego lub malinowego
- 1 łyżka masła
- pół fiolki olejku migdałowego
Przygotowanie masy makowej: Mak zemleć w maszynce, rodzynki opłukać i osączyć, do rondla włożyć: masło, mak, cukier, miód, rodzynki, migdały i syrop. Ciągle mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu, lecz nie przesmażać. Gdy masa nieco ostygnie, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olejek migdałowy. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąty o grubości ok. 1 cm, na ciasto wyłożyć masę makową, pomijając brzegi. Całość zwinąć w rulon i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Po wyrośnięciu włożyć do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu struclę polukrować (najlepszy jest lukier z dodatkiem alkoholu). Udekorować skórką pomarańczową, płatkami migdałów, rodzynkami lub orzechami.
Informacje o Strucla makowa
-
Strucla makowa - bo świątecznego makowca zabraknąć nie może! Jak upiec struclę z makiem? [PRZEPISY]
Strucla makowa i makowiec - czym się różnią? Strucla makowa to po prostu makowiec. Jednak o ile strucla makowa musi występować w formie rulonu (w końcu sama jej nazwa na to wskazuje), o tyle makowiec niekiedy przybiera kształt zwykłego ciasta pieczonego w blasze. Jak byśmy jej nie nazwali, strucla
-
Szybkie ciasto na święta
Keks ma tę zaletę, że można do niego wedle uznania wsypać dowolne bakalie - np. same suszone owoce, albo wyłącznie orzechy. Możesz posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem (zwykłym albo cytrynowym. Keks biszkoptowy 5 jajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 łyżeczka p
-
Przygotuj się na magiczne święta z HELIO!
Zakupy, porządki, ubieranie choinki, pakowanie prezentów, gotowanie, pieczenie, lepienie pierogów, mielenie maku… Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia, a zwłaszcza stworzenie wigilijnego menu jest bardzo pracochłonne i czasochłonne. Warto więc ułatwić sobie życie J i wykorzystać w kuchni
-
Makowiec - zawijany smak Bożego Narodzenia. Jak zrobić makowiec? [PRZEPISY]
Makowiec niezastąpiony podczas świąt Bożego Narodzenia Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast bożonarodzeniowych w Polsce. Inne nazwy makowca to strucla z makiem (strucla makowa) i makownik. Najczęściej spotykany jest makowiec drożdżowy, można jednak zrobić także makowiec na kruchym
-
Wigilia regionalnie
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Porcje ciasta nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Żeby ciasto nie kleiło się do łyżki, możesz zamoczyć ją w gorącym tłuszczu. Na talerzu posyp racuchy cukrem pudrem. Strucla makowa z Lublina Przygotuj na ciasto: - 400 g
-
Święta "last minute"
? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info W porównaniu do innych świątecznych ciast, np. piernika czy strucli makowej, keks nie wymaga zbyt wiele pracy. Do jego przygotowania możesz użyć zarówno gotowej mieszanki bakalii, jak i ich własnej kompozycji. Keks biszkoptowy 5
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki