Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp gotowany w marchwi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karp gotowany w marchwi - składniki:
Karp gotowany w marchwi - sposób przygotowania: Rybę sprawiamy, bardzo dokładnie skrobiemy, myjemy i dzielimy na dzwonka. Marchewki kroimy na ok. 2-milimetrowe krążki, cebule kroimy w plasterki, dodajemy 1/2 łyżeczki do kawy pieprzu i 3 łyżeczki soli, zalewamy około litrem wody i gotujemy 20 minut. Następnie do gotującego się wywaru wkładamy rybę, łącznie z głową i częścią ogonową (wywar powinien pokrywać kawałki ryby), zagotowujemy i już na bardzo wolnym ogniu gotujemy 15 minut.
Pod koniec gotowania możemy dodać rodzynki, trochę pieprzu, soli lub cukru do smaku. Na głębokim, ogrzanym półmisku formujemyz kawałków całą rybę, zalewamy ją wywarem wraz z marchewkami, cebulą i rodzynkami. Tak przyrządzonego karpia jemy w głębokich talerzach.
Podajemy do niego pokrojoną chałkę. Potrawę możemy ostrożnie podgrzać przed podaniem (raz zagotowując).