Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada z boczku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Rolada z boczku - składniki:
Rolada z boczku - sposób przygotowania: Boczek posyp tymiankiem i jak najściślej zwiń w rulon. Obwiąż bawełnianą nicią, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż (także na końcach) na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, posyp przyprawą ?Pięć smaków? i ponownie obsmaż przez 2-3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Oczyszczone warzywa - por, marchewki, cebulę i seler naciowy - posiekaj na małe kawałki i obsmaż na oleju z dodatkiem tymianku. Warzywa ułóż na dnie naczynia (na chwilę wyjmując boczek), a na wierzchu umieść roladę. Dodaj pozostałe przyprawy, wino i bulion. Roladę piecz bez przykrycia 90-105 minut w temp. 180°C. Co 20 minut odwracaj mięso w brytfannie. Na koniec oblej je wytworzonym sosem i odstaw na pół godziny, żeby nieco przestygło. Ciepłe mięso zawiń w folię aluminiową i włóż na noc do lodówki. Sos z mięsa przecedź, przypraw i zmiksuj z warzywami. Zimny boczek pokrój w plastry, nie zdejmując folii. Plastry obsmaż na maśle, polej obficie sosem z warzyw i włóż do piekarnika na 6-7 minut. Podawaj z ziemniakami i kiszonymi ogórkami lub